Hamileliğin Onbirinci Haftası
Hamileliğin 11. Haftasında da sizde ve bebeğinizde bir çok değişiklik olacak. Bu haftalarda(10-13) doktorunuzla randevunuz olacak ve bebeğinizin kalp atışlarını dinleyeceksiniz. Ayrıca hamileliğin onbirinci haftası, bazı şikayetlerinizden yavaş yavaş kurtulacaksınız. Baş dönmesi ve bulantı gibi…
11.hafta hamilelikte anne de oluşan değişiklikler
Onbirinci haftada göbeğiniz dışarıdan da fark edilebilecek seviyede şişmiştir. Ancak bu şişkinlik, bebeğinizden daha çok artan progestoron hormonunun bağırsaklarınızı yavaşlatmasından kaynaklanır. Bağırsakların yavaşlaması hazımsızlığı ve kabızlığı da beraberinde getirecektir. Bebeğinizin daha iyi beslenmesi için çalışma sistemini değiştiren bağırsaklarınız, size gaz sıkıntısı da yaşatabilir.
Hamile kadınların büyük çoğunluğu bu haftaya kadar 1 ila 3 kilo alırlar. Ancak Her kadında farklı işleyen hamilelik süreci bu haftalarda bazı gebelerin, mide bulantısı ve kusma sebebiyle kilo kaybı yaşamasına da neden olabilir. Bu yüzden ilk trimesterde (ilk üç ay) hamile olduğunuz dışarıdan anlaşılacak kadar şişkinlik olmaz. Bununla birlikte hamilelikte kilo almayıp sadece rahim büyümesi yaşasaydınız. Gebeliğiniz en erken 16. haftada dışarıdan fark edilebilirdi.
“hamilelikte alacağınız kilolar boy, kilo ve hamilelik öncesi kilonuza göre değişiklik gösterse de genellikle hamileler ilk üç ay az kilo almasına rağmen, gebeliğin 12. Haftasından itibaren her hafta yaklaşık yarım kilo alarak hamileliğin sonuna kadar almaya devam etmektedir.”
Bazı kadınlar bu haftalarda bebeğin hareketini algıladıklarını zannetseler de hissettikleri kendi vücutlarında oluşan hareketlenmelerdir. Sıcak basmaları ve terleme de yaşayabilirsiniz buda artan kan akışından kaynaklanmaktadır.
Bu hafta saçlarınız ve tırnaklarınızın çok hızlı uzadığını ve hacimlendiğini fark edebilirsiniz. Bunun sebebi artan hormon ve kan akışıdır. Hamilelik vücudunuzun normal standartlarını değiştirebilir.
Bu haftalarda rahmin daha rahat büyümesi için hormonlar vasıtasıyla kaslarınız gevşetilecektir. Kasların gevşemesi ve rahmin öne doğru ağırlığını vermesi bel ve sırt ağrısına neden olabilir.
11.hafta hamilelikte bebekte de oluşan değişiklikler
Hamileliğin onbirinci haftası bebeğinizin boyutları 4 ila 5 cm aralığındadır. Ağırlığı ise 7-8 gr dır. Beyin gelişimi nedeniyle bebeğiniz alın bölgesinden başını şişirmeye devam eder. Gözde iris tabakası oluşmaya başlar ve kulakları asıl yerlerine doğru harekete geçer. Kollarını ve bacaklarını refleksle hareket ettiren bebeğiniz bu hafta yumruklarını bile açıp kapatabilir. Siz bu hareketleri bir kaç ay daha hissedemeyeceksiniz. Dışarıda deri katmanını bu haftalarda oluşturmaya başlar. Ağız içinde diş eti altında diş tomurcukları oluşur. İç genital organları çoktan oluşmuş olan bebeğin Dış genital organları da bu haftalarda şekillenir. Ancak ultrasonda cinsiyet tahmini yapmak için çok erkendir.
“Doktorunuz kesin cinsiyeti 14 ve 16. Haftalar arası belirleyebilir.”
Araştırmalar bebeğinizin bu haftalarda duyu organlarını kullandığını gösterir. Etrafını bilinçsizce keşfetmeye çalışan bebek dokunma, tat alma ve koku alma duyularını yavaş yavaş geliştiriyor. Sizin yedikleriniz bebeğin etrafını saran amniyotik sıvının da tadını değiştirmekte. Anne karnındaki hislerini şimdiden kaydetmeye başladı. Bu yüzden hamilelikte yediklerinizin bebeğinizle ilişkili olduğu iddia edilmektedir.
11. hafta gebelik tavsiyeleri

İlk trimesterde fazla kilo almamanız yetersiz beslendiğiniz anlamına gelmez. Hatta bazı hamileliklerde doktorlar ilk üç ayda kilo almamaları için diyet bile uygulamış olabilir. Bu yüzden az yediğinizi düşünerek iki kişilik yemeyin. Unutmayın, bebeğiniz günlük 300 ila 500 kaloriye ihtiyaç duyar.